HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

A KÖLTSÉGVETÉS KÖZEL 60 SZÁZALÉKÁT IDÉN IS FEJLESZTÉSRE FORDÍTANÁNK


Csíkszereda Önkormányzata csütörtökön határoz a város 2022-es költségvetéséről. A tervezet szerint a tavalyi arányok maradnak: Csíkszereda 276,20 millió lejes költségvetésének 58 százaléka fordítható fejlesztésre. A tervezetet sajtótájékoztatón ismertette Korodi Attila polgármester.

Csíkszereda idén is beruházás-központú költségvetéssel vág neki az évnek, amennyiben a városvezető testület csütörtökön elfogadja az előkészített tervezetet. A költségvetés 276,2 millió lejes végösszege az előző évek tartalékaiból (75 millió lej), valamint az idei tervezett bevételekből (201,20 millió lej) tevődik össze. A tavalyihoz képest várhatóan 15,5 százalékkal növekedik a személyi jövedelemadóból befolyó összeg (73,12 millió lej), míg az áfa-visszaosztásokból származó bevételek 26 százalékkal emelkednek (hozzávetőleg 15,70 millió lejre számítunk). Az iskolai ösztöndíjak terén minisztériumi szinten is sok még a kérdőjel, de a költségvetés-tervezet a tavalyi 494 ezer lejjel szemben idén 1,875 millió lejjel számol.

A fejlesztések fejezete a végösszeg 58 százalékát teszi ki: 160,11 millió lej. A 116 millió lejes különbség a fenntartási kiadásokat szolgálja. A jelentősen megnövekedett működési költségek ellenére is sikerül tartani a tavalyi arányt: az önkormányzat egy évvel ezelőtt is a büdzsé 42 százalékát különítette el működésre.

A fejlesztési fejezethez a saját bevételek képezik a fő forrást: a város bevételei 75 millió lejre rúgnak, az uniós források 57,5 millió lejre, az állami támogatások összege 17,20 millió lejre, míg a tömbház-hőszigetelésekhez a lakók általi hozzájárulása 10,37 millió lejt takar.

Az oktatási intézményrendszer működtetésére 12,80 millió lejt irányoz elő a tervezet, a kulturális intézményrendszer fenntartására bő 9,6 millió lejt (Csíki Játékszín: 4,02 millió lej; Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: 3 millió lej; Csíki Székely Múzeum: 2,5 millió lej; Csíkszereda Kiadóhivatal: 150 ezer lej). A VSK fenntartására több mint 5 millió lejt, a sportiskola működtetésére 250 ezer lejt különít el a tervezet.

Az előkészített dokumentum elfogadása esetén az önkormányzat a vissza nem térítendő pályázatok közül 1,1 millió lejt fordít kultúrára és ifjúságra, 1,8 millió lejt sportklubokra, 1,74 millió lejt sportpályázatokra, 750 ezer lejt pedig egyházi pályázatokra.

A saját és társszervezésben megvalósuló kulturális programokra előirányzott összeg értéke közel 2,8 millió lej.

Szociális téren a gyermekek, idősek és fogyatékkal élők foglalkoztató központjaira, továbbá a házi beteggondozásra, közösségi támogató szolgáltatásokra és egyéb szociális szolgáltatásokra 1,3 millió lejt számszerűsít a tervezet.

Útkarbantartásra 6,8 millió lejt, a közvilágítás működtetésére és fejlesztésére pedig 2,3 millió lejt szán a tervezet.

Újdonságnak számít a részvételi költségvetés (500 ezer lej), valamint a hegyimentők támogatására szánt 240 ezer lej.

A főbb beruházásokat illetően idén elsősorban a mobilitási terv pályázatainak megvalósítására összpontosítanak (vasúti felüljáró újjáépítése, buszpályaudvar és -telephely létesítése, autóbuszvásárlás, a Hargita utca felújítása), de ugyancsak kiemelten fontos a két épülő iskolai sportcsarnok befejezése, a Gál Sándor téri parkoló felújítása, a tömbház-hőszigetelések folytatása, a csibai és a szécsenyi vizes közműrendszerek építése, a krízisközpont kialakítása, a különféle területvásárlások, valamint a rákészülés az Anghel Saligny-programra.

 

2022. február 7.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA