HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

EMLÉKPLAKETT A SICULICIDIUM EMLÉKMŰ TERVEZŐJÉNEK TISZTELETÉRE


A madéfalvi Siculicidium emlékmű csíkszeredai tervezője, Tamás József építész egykori esztergomi házának homlokzatára helyeztek ki emlékplakettet ma, február 11-én, a tervező születésének évfordulóján. Az eseményen Csíkszereda Városházát Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester képviselte.

 

 

„Csíkszeredát több mint 700 km és egy országhatár választja el Esztergomtól. A mai ünnepség viszont arról tesz tanúbizonyságot, hogy sem a kilométerek, sem az országhatárok nem számítanak: mi, magyarok összetartozunk” – fogalmazott ünnepi felszólalásában Korodi Attila polgármester. A polgármester arra biztatta az esztergomiakat, hogy látogassanak el Székelyföldre, Csíkszeredába és Madéfalvára, illetve a csíkiakat, hogy látogassanak el Esztergomba, hiszen sokan nem is tudják, hogy az emlékmű tervezője ott élt és ott nyugszik. Hangsúlyozta: a nemzeti összetartozás akkor él, ha az emléktáblákon túl minél több tartós emberi kapcsolat és barátság születik a két település lakói között.

Az eseményen beszédet mondott Hernádi Ádám polgármester, valamint a csíkszeredai Salamon János, a Turul 1764 Egyesület elnöke, aki 30 éve fogadta meg, hogy emlékplakettet helyez ki a Szécsenyi téren, a polgármesteri hivatal közelében található házra.

Az emlékplakett kihelyezését követően az elöljárók a néhai építész sírját is megkoszorúzták.

 

2022. február 11.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA