HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ELFOGADTÁK CSÍKSZEREDA IDEI KÖLTSÉGVETÉSÉT – FEJLESZTÉSEKRE ÖSSZPONTOSÍTANAK


Csíkszereda Önkormányzata ma elfogadta a város 2022-es költségvetését. A 277,14 millió lejes költségvetés 58 százalékát fejlesztésre fordítják, így a fejlesztési és a működési alapok közötti 58–42 százalékos tavalyi arány a megnövekedett fenntartási költségek ellenére is tartható idén.

 

 

Korodi Attila polgármester az önkormányzati ülést bevezető beszédében kifejtette: a költségvetés tervezete a fejlesztésekre összpontosít, de a stabil működést is garantálja. „Ez a költségvetés nemcsak a kivitelezés, hanem a tervezés szintjén is jelentős erőforrás-elkülönítést tartalmaz” – fogalmazott az elöljáró, utalva arra, hogy újabb nagy horderejű projektek kivitelezése kezdődik el idén, de a büdzsé előrevetíti a következő évek pályázati forrásaiból megvalósuló fejlesztéseket is. Korodi Attila hozzátette: a költségvetés a fenntartási oldalon az energiaár-robbanás miatt visszafogottan tervez.

A városi önkormányzat mai ülése után immár kijelenthető, hogy Csíkszereda idén is beruházás-központú költségvetéssel vág neki az évnek. A költségvetés 277,14 millió lejes végösszege az előző évek tartalékaiból (75 millió lej), valamint az idei tervezett bevételekből (202,14 millió lej) tevődik össze.

A fejlesztések fejezete a végösszeg 58 százalékát teszi ki: 160,11 millió lej. A 117 millió lejes különbség a fenntartási kiadásokat szolgálja. A jelentősen megnövekedett működési költségek ellenére is sikerül tartani a tavalyi arányt: az önkormányzat egy évvel ezelőtt is a büdzsé 42 százalékát különítette el működésre.

A fejlesztési fejezethez a saját bevételek képezik a fő forrást: az előző években felhalmozott költségvetési többlet 75 millió lejre rúg, az uniós források 57,5 millió lejre, az állami támogatások összege 17,20 millió lejre, míg a tömbház-hőszigetelésekhez a lakók általi hozzájárulása 10,37 millió lejt takar.

Az oktatási intézményrendszer működtetésére 13,39 millió lejt irányoz elő a költségvetés, a kulturális intézményrendszer fenntartására bő 9,6 millió lejt (Csíki Játékszín: 4,02 millió lej; Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: 3 millió lej; Csíki Székely Múzeum: 2,5 millió lej; Csíkszereda Kiadóhivatal: 150 ezer lej), míg a sportra közel 10 millió lejt áldoz a város.

Szociális téren a gyermekek, idősek és fogyatékkal élők foglalkoztató központjaira, továbbá a házi beteggondozásra, közösségi támogató szolgáltatásokra és egyéb szociális szolgáltatásokra 1,3 millió lejt számszerűsít a költségvetés.

Útkarbantartásra 6,8 millió lejt, a közvilágítás működtetésére és fejlesztésére pedig 2,3 millió lejt különített el az önkormányzat.

Újdonságnak számít a részvételi költségvetés (500 ezer lej), valamint a hegyimentők támogatására szánt 240 ezer lej.

2022. február 16.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA