HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ÖNKORMÁNYZATI PÁLYÁZATOKRÓL ÉS ÚJ SZABÁLYZATOKRÓL HATÁROZOTT A VÁROSVEZETŐ TESTÜLET


Csíkszereda Önkormányzata jóváhagyta az idei vissza nem térítendő finanszírozást nyújtó kulturális, egyházi és sportpályázatait, valamint szociális támogatásait, és új szabályzatokkal, valamint korábbi szabályzatok átdolgozásával kívánja gördülékenyebbé tenni a helyi vállalkozók, termelők kereskedelmi tevékenységét. Fontos határozatot hoztak a vasúti felüljáró újjáépítésével kapcsolatban is.

 

 

A megyeszékhely önkormányzati testülete a márciusi soros tanácsülés alkalmával találkozott a városháza dísztermében. A napirendek közül kiemelkedtek az önkormányzati finanszírozású pályázatok és a szabályzatok.

 

Készülünk a kulturális, sport, szociális és egyházi pályázatok meghirdetésére

Az önkormányzati jóváhagyást követően április első hetében Csíkszereda Városháza közzéteszi a pályázati felhívásait. Ebben az évben összesen 3,66 millió lej képezi a kulturális, sport, szociális és egyházi pályázatokra szánt keretösszeget.

Az önkormányzat a legtöbb forrást – 1,74 millió lejt – ebben az évben is a sport támogatására különít el – nem számolva a profi sport ezen felüli támogatásával –, míg a kultúra támogatására a pályázati rendszerből 1,10 millió lejt irányoz elő. Újdonságnak számít, hogy a kulturális programokon belül gasztroturisztikai tematikájú programokra is lehet pályázni, és jóval nagyobb összeg áll a prevenciós programokra pályázók rendelkezésére. 

Az egyházi támogatások esetében nem történt változás az előző évhez képest: 750 ezer lejt pályázhatnak meg önkormányzati forrásból a város területén tevékenységet kifejtő vallási felekezetek.

Az idős személyekkel és fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó szervezetek, alapítványok programjait 40 ezer, illetve 30 ezer lejjel támogathatja az önkormányzat.

A pályázati kiírás és minden fontos tudnivaló április első napjaiban lesz elérhető a városháza honlapján (www.szereda.ro) és közösségi oldalán.

 
A helyieket támogató szabályzatok

A testület elfogadott négy – részben vagy egészében új – szabályzatot: a sétálóövezet teraszaira vonatkozót, az élelmiszerpiac licitjére vonatkozót, a taxitársaságok díjszabására, valamint a fák és cserjék metszésére, ápolására vonatkozót.

A Petőfi Sándor utcai teraszokat illetően az új szabályzat a nyári mellett téli teraszokról is értekezik és egyszerűsíti a szükséges engedélyek kiváltásának folyamatát. A központi élelmiszerpiacot illetően a termelőknek válik kedvezőbbé a helyzet: a szabadtéri standok közül a termelők 17-re, a viszonteladók 13-ra pályázhatnak nyílt licit formájában. A taxitársaságok kérésére az önkormányzat jóváhagyta a viteldíjak emelésének lehetőségét. A taxiszolgáltatók indoklása szerint ugyanis az üzemanyagárak növekedésével szükségszerűvé vált a díjszabás arányos növekedése is, ennek feltétele pedig az önkormányzati határozat meghozatala. A drágításról az egyes társaságok a szabadpiaci árak alapján dönthetnek. Teljesen új szabályzat a Csíkszereda közterületein és magánterületein levő fák és cserjék metszésének a szabályzata is. Az ebben foglaltakról részletekbe menő tájékoztatást nyújtunk a következő napokban.

 

Közeleg a vasúti felüljáró bontása

Csíkszereda Városháza március 23-án kiadta a kezdési parancsot a vasúti felüljáró bontására, a kivitelezőnek azonban be kell még szereznie rendőrségi jóváhagyást, és szükséges volt egy újabb keserédes önkormányzati határozat: az eredeti becslésekhez képest a testületnek újabb értéknövekedést kellett elfogadnia, amely már a 2021/15-ös számú kormányrendelet értelmében szabja újra az árakat. A projekt becsült összértéke így 48,7 millió lejre emelkedik. Ezzel együtt tovább nőtt az önrész is, hiszen az Európai Unió részfinanszírozása kötött: 17,24 millió lej. Az önkormányzat az építőipar elszabadult árai miatt volt kénytelen meghozni a mai határozatát.

A testület továbbá gazdasági-oktatási mentorprogram indításáról, a Csíki Csobbanó és az Erőss Zsolt Aréna hőenergetikai auditjának megrendeléséről, valamint oktatási intézmények különféle támogatásáról is határozott.

 

2022. március 31.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA