HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

ELINDULT A CSÍKSZEREDAI RÉSZVÉTELI KÖLTSÉGVETÉS SZAVAZÁSA


Április 1-jén megnyílt a szavazás Csíkszereda első részvételi költségvetésének ötleteire, a hónap végére pedig eldől, hogy a hét érvényesített projekt közül melyet vagy melyeket valósítja meg Csíkszereda Önkormányzata.

Csíkszereda Önkormányzata első alkalommal különített el összeget részvételi költségvetés-projektek megvalósítására: 500 ezer lejt. Február 1-jétől bárki benyújthatott ötletet, aki betöltötte a 18. életévét és csíkszeredai lakhellyel vagy ide szóló lakcímmel rendelkezik. A megadott határidőig hatvankét javaslat érkezett be, többnyire magánszemélyek részéről. A városháza különböző szakirodáinak képviselőiből, az alpolgármesterekből és két önkormányzati képviselőből álló tizenegy tagú bizottság első körben kiszűrte a nagyon hiányos, átgondolatlan ötleteket, illetve a hasonló tartalmú javaslatokat.

A fennmaradó huszonegy javaslat ezt követően alapos – gazdasági, településrendezési, városgazdálkodási szempontokat figyelembe vevő – elemzésen esett át, egyes esetekben a kezdezményező személytől további pontosításokat is igényelt a bizottság. Legtöbb esetben azért nem volt „életképes” a projekt, mert már szerepel a város rövid- vagy középtávú fejlesztési tervei között, de volt példa arra is, hogy a pályázó által becsült költségvetés jóval alulmaradt a terv megvalósításának reális büdzséjéhez képest. Továbbá a bizottság amiatt is kénytelen volt egyes ötleteket kizárására, mert annak megvalósítását magánterületen képzelték el a kezdeményezők. Végül a bizottság döntése értelmében hét projektjavaslatra szavazhatnak a város lakói.

A szavazás online,  a reszvetelikoltsegvetes.szereda.ro platformon zajlik. Ebben az első szavazási körben kategóriánként egy-egy projektre voksolhatnak, majd a következő körben (május 9–20. között) minden szavazó csak egy ötletre szavazhat. A szavazáshoz szükséges a személyi azonosító szám (CNP) közlése.

 

2022. április 4.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA