HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

JÖVŐ KEDDEN LEZÁRJÁK A VASÚTI FELÜLJÁRÓT A FORGALOM ELŐL


A kivitelezővel való egyeztetés során az a döntés született, hogy április 26-án, kedden reggel 8.00 órakor lezárják a forgalom elől a vasúti felüljárót és elkezdődik a híd újjáépítése. A gépjárművek számára a Rét utca–terelőút szakasz, a gyalogosok számára pedig a Fürdő utcai aluljáró nyújt alternatívát a vasúton keresztüli biztonságos átkelésre.

 

Az 1974-ben épült 198 méter hosszú vasúti felüljárón 1994-ben és 2006-ban végeztek jelentősebb felújítást, egy újabb felújítás azonban nem szolgálná ki a jelenkori igényeket, emiatt az újjáépítésére pályázott Csíkszereda az Európai Uniótól. A mobilitási pályázat keretéből 17,24 millió lejes támogatást biztosít az EU, az elszabadult árak miatt azonban ez csak harmada a teljes beruházási összegnek, amely a becslések alapján eléri a 48,7 millió lejt.

A kivitelezési közbeszerzést a Strabag Kft. nyerte meg, az újjáépítést szolgáló egyeztetések során pedig arra jutottak, hogy az ortodox húsvétot követően, április 26-án, kedden reggel 8.00 órakor lezárják a felüljárót a forgalom elől. Az újjáépítés az aszfalt felmarásával és a hídra függesztett vezetékrendszerek eltávolításával kezdődik.

A híd lezárása jelentősen megnehezíti a forgalmat, az elterelésre azonban biztosítottak az alternatívák. A gyalogos forgalom számára megnyitották a Fürdő utca meghosszabbításában levő aluljárót – amelyet a városháza megrendelésére kitakarítottak, fertőtlenítettek és megvilágítottak. Az autós forgalom a Rét utcát és a terelőutat használhatja a híd elkerülésére, és a munkálat idejére a 3,5 tonna tengelysúlynál kisebb autók számára ismét kétirányúvá válik a Villanytelep utca is. A forgalmi változásokról a felüljáró két végénél irányjelző táblákat helyeztek ki.

A leglátványosabb változás a híd szélességének növelése lesz: az úttest szélessége 7,80 méterre növekszik (két sáv), ezt két oldalról 70-70 centis védőkorlát és padka szegélyezi, majd mindkét oldalon épül 2,5 méter járda és bicikliút, kétoldalt pedig 30-30 centiméter széles korlát zárja hidat. A tartópilléreket nem bontják el, csupán megerősítik, és ezekre helyezik az előregyártott betongerendákat. A megvilágítást 42 LED-es égővel biztosítják, amelyeket 9 méter magas oszlopokra helyeznek.

Fokozottan kérjük az autóvezetőket, hogy készüljenek a forgalmi változásra!

 

2022. április 21.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA