HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

CSÍKSZEREDAI KÖNYVVÁSÁR. MERT OLVASNI JÓ, ÉS JÁTSZANI KELL!


Tartalmas gondolatok népszerű szerzők tollából és tolmácsolásában, jeles illusztrátorok képi világa, mesés gyermekbirodalom, igényes zenével és színházzal fűszerezve – mindezekből és sok-sok könyvből építjük fel idén a Csíkszeredai Könyvvásárt. A május 12–15. között zajló könyvünnep részleteit ma sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők.

„Könyvekben, irodalomhoz kapcsolódó programokban merítkezhetünk négy napon át családunkkal, gyermekeinkkel” – fogalmazott Korodi Attila polgármester, aki szerint a Csíkszeredai Könyvvásár túlnőtt már a vásáros jellegen, színes kísérőprogramjai által jóval több annál. Ebben pedig nagy szerepe van a rendezvény két szakmai partnerének, a Bookart és a Gutenberg Kiadónak.

Az idei könyvvásár több szempontból is igyekezett megújulni. Leglátványosabb természetesen az új koncepció alapján megalkotott képi világ. Sógor Enikő alpolgármester szerint Kürti Andreának, a Gutenberg Kiadó illusztrátorának köszönhetően emberarcú, finom vonásokkal ellátott arculata lett a rendezvénynek. Tőzsér László, a kiadó vezetője a koncepció kapcsán elmondta, a könyvvásár megrajzolt figurái – a szerzők gondolatait tolmácsolva – kézen fogják az olvasókat, és így vezetik be a könyves térbe.

A könyvvásár több mint 30 erdélyi és magyarországi kiadó könyveit vonultatja fel számos neves szerzővel és illusztrátorral egyetemben. A szervezésben szakmai partnerként is együttműködő csíkszeredai Gutenberg Kiadó a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt megszólító kötetekkel várja könyvbemutatóin a látogatókat. Megismerhetjük Szőcs Margit törpe-hősét, Teofilt, belekóstolhatunk László Noémi Feketelevesébe, betekintést nyerhetünk egy karantén ihlette négykezes alkotói folyamatba a Darázsolás lapjain, de megtanulhatunk Egyformázni, különbözni is Balázs Imre Józseffel.

A szintén szakmai partnerként együttműködő Bookart Kiadó vezetője, Hajdú Áron elmondta, a kiadó kiemelt meghívottjaként Bodor Ádám, Kosszuth-díjas magyar írót köszönthetik a csíkszeredai könyvkedvelők, akivel Az értelmezés útvesztői című könyvéről Szabó Róbert Csaba beszélget majd. Bartos Tibor Arany vasmacska című kötetét Hajdú Farkas-Zoltán, a kötet szerkesztője és Takács Ferenc lektor mutatják be. A Bookart Könyvkiadó vendégeként a kolozsvári Helikon szépirodalmi folyóirat szerkesztői a januártól új arculattal jelentkező Helikont mutatják be a Csíkszeredai Könyvvásáron.

A könyvvásár programjának harmadik alappillérét a Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánja képezi – vázolta Sógor Enikő, majd hozzátette, ennek keretében Juhász Anna irodalmár olyan neves meghívottakkal beszélget, mint Farkas Wellmann Endre vagy Nagy Koppány Zsolt, de megismerhetjük a Vecsei H. Miklós ötlete alapján létrehozott POKET zsebkönyvprojektet is. Ugyancsak Vecsei vállalja József Attila életútjának, szerelmeinek és versrészleteinek bemutatását a színművészet eszköztárát hívva segítségül: a közönségnek kivételes beszélgetős-előadóestben lehet része a Mondjad, Atikám! című programon. A könyvvásáron a Tamási Áron évforduló is kiemelt szerepet kap: a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 címet viselő, a promenádon kiállított nagyszabású szabadtéri tárlat lehetőséget biztosít arra, hogy felfedezzük ennek a kivételes életműnek az erejét és saját valóságunkra gyakorolt hatását.

Sógor Enikő alpolgármester rámutatott arra is, hogy a korábbi évekhez képest hangsúlyosabb jelenlétet kapnak a gyermekeknek és a fiataloknak szóló programok. Szöcskedomb néven hangulatos mesebirodalom várja négy napon át a kisebbeket gondosan összeválogatott gyermekkönyvekkel, illusztráció- és játékkiállítással, gyermekfoglalkozásokkal. A megzenésített versek két koncert keretében is elhangzanak, előbb a csütörtöki, 11 órától kezdődő megnyitót követő Játszóházi rokkendroll című interaktív koncerten Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar tolmácsolásában, illetve a Karaván együttes Az Óriásmanó álma című koncertjén, vasárnap 11 órától. Szombat délelőtt a szatmárnémeti színház Brighella Bábtagozata a Tótágas, avagy bolond mesék című darabot viszi színpadra Bartal Kiss Rita rendezésében, vasárnap pedig koncertet ad a kolozsvári Karaván Együttes. Az 5. osztályosokat megszólító csoportos olvasójáték Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi és a száguldó város című kötetét veszi alapul. Zárásaképp a próbatételeket kiálló csapatok vasárnap találkozhatnak az íróval, s végül bebizonyíthatják, hogy olvasni jó, játszani pedig kell!

A középiskolások számára a könyvvásár programjából Balla Gergely, a Platon Karataev formáció frontemberének zenés könyvbemutatóját ajánljuk, Vecsei H. Miklóssal közreműködésben. De az Anima Sound Sistem alapítója, Prieger Zsolt és Nagy Katica elektronikus és popzenével fűszerezett irodalmi előadása Pilinszky és én címmel szintén ennél a korosztálynál találhat értő befogadókra.

„Legyenek részesei a megteremtett értékes könyves világnak!” – intézte záró felhívását Sógor Enikő alpolgármester a könyvbarátokhoz.

 

2022. május 4.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA