HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

#NÉPSZÁMITTHON: A KÜLFÖLDÖN ÉLŐKRE IS SZÁMÍTUNK!


Csíkszereda Városháza a népszámlálás önkitöltéses szakaszának hajrájában azokat a csíkszeredaiakat szólítja meg, akik otthonuktól távol más országban, más településen élnek. Korodi Attila polgármester és Borboly Csaba megyeitanács-elnök sajtótájékoztatón hangsúlyozta: közösségünk számára rendkívül fontos, hogy az elszármazottak se maradjanak ki a népszámlálásból.

 

 

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa előtt tartott ma sajtótájékoztatót Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a népszámlálás témájában. A helyszínválasztást az indokolta, hogy az elöljárók ezúttal a külföldön élő csíkszeredaiakat, székelyföldieket, erdélyieket szólították meg.

„Eddig sikerült megszólítanunk a munkavállalókat, a munkaadókat, az egyházközösségeket, az iskolákat, de az utolsó hétre maradt még egy célcsoport. Azok számára, akik kiléptek a családi fészekből és külföldön tanulnak vagy dolgoznak, ez a hét ideális lehet arra, hogy saját adataikkal kitöltsék a népszámlálási kérdőíveket, megerősítve ezáltal a helyi közösséget, amelyben itthon vannak” – fogalmazott Korodi Attila. A #NépszámItthon nevű kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón a polgármester elmondta: a külföldön élők esetében hatványozottan igaz, hogy amennyiben nem élnek az önkitöltés lehetőségével, adataik torzulhatnak az összeírás későbbi fázisában.

Borboly Csaba megyeelnök hozzátette: egyebek mellett a hazatelepedést elősegítő országos és helyi programok irányát is nagyban befolyásolja, hogy az elszármazottak mennyire hangsúlyosan jelennek meg a hazai népszámlálási adatsorokban.

Az önkitöltéses szakasz lezártával kezdődik a személyes összeírás, de biztosra vehető, hogy a központilag Csíkszeredára kiszabott 42 kérdezőbiztos nem jut el az összes háztartásba. Akiket nem vesznek személyesen is nyilvántartásba, azok esetében semmi garancia nincs arra, hogy a nemzetiségi, anyanyelvi és felekezeti hovatartozás szempontjából a megfelelő csoportba sorolják őket. Ezért fontos, hogy mindannyian éljünk az önkitöltés lehetőségével május 15-ig, vasárnapig!

2022. május 9.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA