HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

STRATÉGIAI KÉRDÉSEKRŐL EGYEZTETETT CSÍKSZEREDÁBAN SZIJJÁRTÓ PÉTER


Csíkszeredába látogatott ma Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Korodi Attila polgármester vendége volt a városházán, majd részt vett a magyarországi Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. leányvállalata csíkszeredai üzemcsarnokának és irodaépületének alapkőletételén, végül látogatást tett az FK Csíkszeredánál.

 

Csíkszereda városvezetésének határozott vállalása a meglévő vállalkozások támogatása és új munkahelyek teremtése, a magyar–magyar kapcsolatok serkentése egyebek mellett a gazdaság és a sport terén.

 

Helyi törekvésekről a városházán

Korodi Attila ennek szellemében fogadta ma a városházán Szijjártó Pétert, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét. A Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszterrel, Borboly Csaba megyeitanács-elnökkel, Tóth László főkonzullal, Joó István helyettes államtitkárral, Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselővel, Szabó Kristóf HEPA-vezérigazgatóval, a Csíkszeredában megtelepedő Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. képviselőivel és Szijjártó Péter kíséretével zárt körű ülésen egyebek mellett azokról a lehetőségekről egyeztettek, amelyek a bukaresti és az uniós finanszírozásokon túl magyarországi támogatásból valósíthatók meg. A jó hangulatú megbeszélésen felmerült a csíkszeredai ipari inkubációs központ és ipari park létesítése, a magas technológiájú vállalatok idevonzása, a Caola Zrt. és a Controlsoft Kft. – a két újonnan Csíkszeredába települő magyarországi cég – működésének további támogatása.

 

Magyarországi piacvezető választotta Csíkszeredát

Csíkszereda Városháza és a vízügyi automatizálásban Magyarországon piacvezető Controlsoft Kft. alig egy hónapja, április 8-án írta alá a Csíkszeredában létrehozandó üzemcsarnok és iroda létesítésének szándéknyilatkozatát. Az együttműködés máris újabb szakaszába lépett: a Hargita utcában (a Waberer’s mellett) ma letették az alapkövet.

Az automatizálási céget vezető dr. Berzsenyi Miklós a vállalat életében mérföldkőnek nevezte a mai napot, és kifejtette: bízik abban, hogy a helyi gazdasági sikerekhez is hozzájárulnak.

„Másfél éve elindultunk egy úton, amelynek során az egyik legfontosabb mérhető célkitűzésünknek, küldetésünknek a gazdaság fejlesztését, a munkahelyek teremtését tekintjük, hiszen ez stabilitást biztosít a családoknak, erőt a vállalkozásainknak. Fontos számunkra, hogy a közösségünk sava-borsát képező csíkszeredai helyi vállalkozók és az ide betelepülő kis- és középvállalatok minél többen legyenek és egymással összekapcsolódjanak” – fogalmazott Korodi Attila polgármester, megköszönve a Magyar Kormány támogatását és a befektető elhivatottságát.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök az egyre erősödő magyar–magyar kapcsolatokat méltatta, amelyek nyomán a külföldön kenyerüket keresőket is előnyös munkalehetőségekkel tudjuk hazacsábítani.

Szijjártó Péter először a magyarországi országgyűlési választások alkalmával tapasztalt magas külhoni részvételt köszönte meg, amely – mint mondta – megerősítése a nemzetpolitikai sikereknek és a gazdaságpolitikai stratégiának.

„Újabb magyar vállalati beruházást indítunk Románia területén. Ennek három fontos szempontból van jelentősége: igazolja, hogy sikere van a magyarországi kifektetési stratégiának, továbbfejleszti Magyarország és Románia gazdasági együttműködését, illetve újabb közös lépést teszünk a közös környezetvédelmi kihívások kezelésére” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, rámutatva, hogy a vízügyi automatizálás területén Magyarországon – a piacvezető Controlsoftnak is köszönhetően – nemzetközi szinten elismert technológia és tudás halmozódott fel, ezt a tudást pedig a romániai folyóvizek tisztasága érdekében is kamatoztatni lehet.

Tánczos Barna, a környezetvédelmi szaktárca vezetője elmondta: vizeink tisztaságát jelenleg nem kezeljük megfelelő értékként. A vízügyi technológia, a tudás és az ipar valóra válthatja azokat a támogatásokat, amelyek nyomán tisztább vizeink lesznek. Mint megjegyezte: Csíkszereda kivételes helyzetbe kerül azzal, hogy a Controlsoft a megyeszékhelyt választotta.

A beszédeket követően megtörtént az alapkő-letétel, ezzel együtt pedig időkapszulát is elhelyeztek, amelybe a magyarországi cég romániai leányvállalatának alapító okirata, a beruházás látványterv-dokumentációja, a városháza Csíkszereda című havi kiadványa, valamint a Sapientia EMTE és a Székely Károly Szakközépiskola diákjainak üzenetei kerültek bele – várhatóan ugyanis a két oktatási intézmény diákjainak, hallgatóinak soraiból kerülnek ki a Controlsoft csíkszeredai üzemének majdani munkatársai.

A 6,2 millió lejes beruházás nyomán 600 m2-es üzemcsarnok és iroda épül a Hargita utcában. Az üzemcsarnok már tervezés alatt van, idén elkezdik az építkezést és jövőre már meg is nyitnák. A befektetésnek köszönhetően rövid távon tizenöt, hosszú távon negyvenöt munkahely létesül. Az irodarészben villamosmérnököket, mérnök-informatikusokat, gépészmérnököket, az üzemcsarnokban pedig villanyszerelőket és technikusokat alkalmaznak, és a szakképző intézményekből érkezők gyakorlati oktatását is vállalnák.

A befektetést a Magyar Kormány 290 millió forinttal (3,7 millió lejjel) támogatja.

 

Látogatás az FK Csíkszeredánál

A magyar külügyminiszter ezt követően az FK Csíkszeredánál tett látogatást.

A labdarúgó klub tájékoztatta a minisztert arról, hogy sportklubként Romániában elsőként közhasznú intézménynek minősítették őket, továbbá a megsegítésük érdekében Csíkszereda Önkormányzata az Európai Bizottságig ment, hogy országos szinten előzmény nélkülinek tekinthető támogatási keretet hagyasson jóvá a klub számára. Az FK-val való beszélgetésen részt vett Novák Károly Eduárd sportminiszter is.

 

2022. május 13.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA