HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

EGYMÁSSAL LÉLEKBEN IS ERŐSÖDÜNK


Testvérvárosi szerződést írt alá ma délben Győrben dr. Dézsi Csaba András és Korodi Attila, a nyugat-magyarországi megyeszékhely és Csíkszereda polgármestere. A két város elsősorban a gazdaságban, az oktatásban és a kultúrában lát együttműködési lehetőséget, a szerződésaláíráson túl pedig meg is történtek az első érdemi lépések a kapcsolat elmélyítése érdekében.

 

 

Dr. Pergel Elza győri alpolgármester tavaly tavasszal tett csíkszeredai látogatása alkalmával alapozta meg a két megyeszékhely a testvérvárosi együttműködést, amelynek eredményeként ma Győr-Moson-Sopron megye székhelyén a két város polgármestere aláírta a protokollumot. A győri városháza dísztermében szervezett ünnepélyen részt vett Győr városvezetése, Csíkszereda városvezetői közül pedig Korodi Attila mellett Sógor Enikő alpolgármester és Wohlfart Rudolf főjegyző. Elhangzott a magyar és a székely himnusz, versszavalat és a világhírű Jávorkai-testvérek sajátos vonós előadása után a két elöljáró foglalta össze ünnepi gondolatait.

„Kevés szebb és meghatóbb érzés van annál, mint amikor városunktól messze egy másik országban magyar beszédet hallunk, és olyan magyarul gondolkodó emberekkel találkozunk, akikkel közösek a történelmi gyökereink. Győr mindig is szívügyének tekinti, hogy a határon túli városokkal jó kapcsolatot ápoljon. Biztos vagyok benne, hogy a kapcsolatban intézményeink is megtalálják az együttműködést. Töltsük meg ezt az együttműködést igazi értékekkel, méltó barátsággal” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, megjegyezve: egymással lélekben is erősödünk.

Csíkszereda polgármestere, Korodi Attila a háború által veszélyeztetett testvérvárosunk, Beregszász példáját idézve emlékeztetett, hogy jó és rossz időkben is össze kell tartanunk.

„A testvérek összefognak és egymást segítik. A Kárpát-medence egy tér, amelyet mi, magyarok belakunk és értéket teremtünk benne. Önök a nyugati, mi a keleti oldalát védjük. És nagyon fontos a hagyományok ápolása, a kulturális kötelékek erősítése, de elengedhetetlen a jelen kihívásaira való válaszadás – ilyen például az elvándorlás vagy a munkahelyteremtés. Köszönjük a testvéri nyitottságot, a baráti kéznyújtást! Bízunk benne, hogy ezzel az együttműködéssel olyan perspektívákat nyitunk meg, amelyben a kultúra, az oktatás, a sport, a fiatalság is megtalálja a helyét” – mondta Korodi Attila.

A beszédeket követően megtörtént az ünnepélyes szerződés-aláírás, majd a „szódavíz városának”, Győrnek a polgármestere díszdobozban szódásüveget, Korodi Attila pedig Siklódi Ferenc városunk emblematikus épületeit ábrázoló metszetét ajándékozta kollégájának.

Az együttműködés tartalommal való feltöltésének első lépései már ma megtörténtek: a csíkszeredai küldöttség tagjai – köztük Márk-Csucsi Róbert, a Csíki Vállalkozók Egyesületének (CsVE) elnöke és Juhász-Borsa Orsolya, a városháza gazdaságfejlesztési irodájának vezetője a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel, Pintér-Péntek Imre elnökkel és Kalmárné dr. Hollósi Erika titkárral egyeztettek a közös előnyök alapján létrehozható gazdasági együttműködések lehetőségeiről.


2022. május 18.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA