HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

KÖZVITÁN A VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA


Társadalmi konzultációra bocsátják Csíkszereda Integrált Városfejlesztési Stratégiáját (IVS) és Fenntartható Mobilitási Tervét. A 2021–2030-as időszakra vonatkozó dokumentumok kidolgozásának utolsó fázisában június 10-ig várják a lakosság, az intézmények, a szervezetek részéről érkező észrevételeket és javaslatokat.

„Az elmúlt hónapokban intenzív munka zajlott a városházán a szakmai partnerekkel együtt annak érdekében, hogy a jelenleg még érvényben lévőt felfrissítve olyan stratégiai tervezet szülessen, amely 2030-ig határozza meg prioritásainkat a fejlesztéspolitikában. Több mint 150 projektet tudtunk azonosítani, amelyek fontosak a város szempontjából, és amelyek hozzájárulnak az életminőség, a közösségi kohézió, a versenyképesség növeléséhez” – mutatott rá a témában tartott mai sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester. Mint mondta, a fejlesztési stratégiák elkészítésének fontos eleme volt a lakossági vélemények összegyűjtése. A Csíkszereda2030 címet viselő, akárcsak a városi mobilitásra vonatkozó kérdőívvel több ezer családot sikerült elérni. A tervek véglegesítését, majd az önkormányzati testület és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség elé terjesztését megelőzően azonban fontos, hogy a lakosság, a közösségi szervezetek, intézmények részéről érkező javaslatok is beépüljenek a stratégiába.

Biró Zoltán, a stratégiát kidolgozó munkacsoport koordinátora a stratégia tartalmával kapcsolatosan elmondta, a dokumentumot a szakmai szempontból kötelező fejezetek, illetve a helyi fejlesztési javaslatokat tartalmazó fejezet alkotja. Az infrastrukturális és szolgáltatásokkal kapcsolatos fejlesztéseket tartalmazó életminőség és társadalmi jólét program mellett a gazdasági fejlesztéseket, az okos városhoz kapcsolódó megvalósításokat tömörítő versenyképesség és okos város program is fontos helyet foglal, akárcsak a Zöld Csíkszereda program, amely a környezetvédelemre, a helyi környezeti értékekre alapozó fejlesztésekre és az energiahatékonyságra fókuszál. A társadalmi felzárkózás program pedig a szociális szolgáltatásokra és  fejlesztésekre épül. A helyi és térségi mobilitással kapcsolatos fejlesztési javaslatokat az ötödik, míg a térségi fejlesztésekkel kapcsolatos javaslatokat a hatodik programcsomag tartalmazza. Hangsúlyozta, hogy ezen intézkedések és programok részletes kidolgozását a Csíkszereda Fenntartható Városi Mobilitási Terve, valamint a rövidesen elkészülő, a térség metropolisz övezetére vonatkozó fejlesztési dokumentum fogja tartalmazni.

Csíkszereda Integrált Városfejlesztési Stratégiája és Fenntartható Mobilitási Terve elérhető a város honlapján, a www.szereda.ro oldalon magyar és román nyelven. Az előterjesztett javaslatcsomaggal kapcsolatos észrevételeket június 10-ig lehet benyújtani e-mailben a varoshaza@szereda.ro vagy a birozoltan@szereda.ro címekre. 

 

2022. május 27.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA