HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

CSÜTÖRTÖKÖN KEZDŐDIK A CSALÁDI FILMSZEREDA


Ha már pezseg a csíkszeredai nyári kulturális élet, és hivatalosan is megnyílt a fesztiválszezon, nem maradhat ki a sorból a népszerű és a minőségi filmek kedvelői által minden évben várt Filmszereda Székelyföldi mozgóképfesztivál sem, amelyet június 16–19. között szervezünk meg a város több helyszínén.

Idén egy csavart is beépítettünk a Filmszereda kínálatába: amellett, hogy az elmúlt két év több fesztiváldíjas filmjét levetítjük, tematizáltuk is a hatéves rendezvényt. Mivel a család mindannyiunk életében meghatározó szerepet tölt vagy töltött be, várhatóan nagy érdeklődés övezi az eköré felépített kínálatot is. A programba beillesztett mind a 17 film témája – szűkebb vagy tágabb értelemben – kapcsolódik a családhoz, annak különböző vetületeivel: apa–fia viszony, az elrabolt lánya keresésére indult anya, a falusi zárt közösségben megjelenő idegenek, az elvált szülők gyermeke stb.
Levetítjük többek között a Hasadékot (amelynek egyik karakterét a csíkszentmiklósi születésű Orbán Levente színművész alakítja), a Kilakoltatást, a Zuhanást, a Nyughatatlanok című filmet, a könnyedebb stílus kedvelői megtekinthetik az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékot. A nagy fesztiválok rajongóinak pedig külön cannes-i ajánlattal készülünk: itt lesz A beszéd, La civil és a Floridai álom is.
Az idei Filmszeredán lesz ráadásul két új román film premierje is. Cristian Mungiu R.M.N. című alkotását, illetve Valentin Urziceanu Merge şi-aşa című animációs filmjét is elsők között láthatja a csíkszeredai közönség. Mindkét vetítés után közönségtalálkozót tartunk azok alkotóival. A közel egy hete bemutatott Örök hűség is szerepel a filmfesztivál programján. Rendezőjével, Iványi Marcellel és zeneszerzőjével, Cári Tiborral szintén találkozhatnak a csíkiak.
És ha már a tavaly ennyire népszerűnek bizonyultak a szabadtéri, kötöttségek nélküli vetítések, idén is kivisszük a mozit a lakótelepekre. Lehet előkészíteni a pokrócot, sámlit, nasit és üdítőt, és eldönteni, hogy a Mikó-vár udvarán, a Temesvári sugárút menti zöldövezeten, a Pacsirta sétány sportpályán vagy a somlyói sípályán nézzük valamelyik műsorra tűzött közönségfilmet.
A legkisebbek számára legújabb Kuflik rajzfilmet ajánljuk.
A filmek mellett alternatív programokkal is készülünk: lesz többek között színházi előadás, koncert, a kora esti vetítések idején pedig gyerekmegőrző foglalkozás.

További részletekért figyeljék és kövessék a Filmszereda Facebook-oldalát és weboldalát.

 

2022. június 14.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA