HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

NÉPSZÁMLÁLÁS: CSÍKSZEREDÁNAK FEL KELL PÖRÖGNIE!


A népszámlálás önkitöltéses szakaszát követően közel 13,5 ezer csíkszeredai maradt, akinek a népszámlálási kérdőíve még nincs lezárva. Közülük mindössze 1428 személynek az adatait sikerül rögzíteni a május 27-én kezdődött és július 15-ig tartó időszakban. Amennyiben a következő napok nem hoznak áttörést, a hátra levő három hét nem lesz elégséges a számlálóbiztosoknak, mindez pedig torz adatokhoz, ebből következően pedig valótlan adatokra épülő stratégiákhoz vezethet.

 

Csíkszereda kiemelkedően teljesített a népszámlálás önkitöltéses szakaszában: 28 202 személynek töltötték ki online a kérdőíveit. Az érvényesítés folyamata viszont 23 306 esetben van lezárva, ezért a statisztikai hivatal által „megelőlegezett” 36 751 személy közül 13 445-nek még nincsenek rögzített adatai.

A megyeszékhelyen 42 népszámlálóbiztos igyekszik felvenni a hiányzó adatokat, de egyelőre nem sok sikerrel.

„Bizalmatlansággal állunk szemben, holott most nagyon kellene bízzunk egymásban! Nagyban sérülhetnek a közigazgatási, oktatási eszközeink, márpedig ezek rendkívül lényegesek a jövőtervezés szempontjából” – fogalmazott mai sajtótájékoztatóján Korodi Attila polgármester. Rámutatott: a statisztikák tükrében mintegy 5000 csíkszeredai állampolgár esetében nem sikerült lezárni az online kitöltött kérdőívet, emiatt őket is felkeresik a számlálóbiztosok az adatok kiegészítése céljából.

Mint az elöljáró elmondta: #NépszámOtthon címmel újabb tudatosító kampányt indít a városháza. Ennek értelmében hangsúlyozzuk, hogy a népszámlálási adatok lekérdezése és kezelése biztonságos folyamat, a számlálóbiztosok kilétét pedig ezentúl a bármikor hívható 0725 591867-es telefonszámon is ellenőrizhetik, amennyiben a lakásba bekopogó kérdezőbiztos fényképes kitűzője nem meggyőző.

Nyomatékosítjuk továbbá, hogy a lakásösszeírásra vonatkozó adatok semmiféle kapcsolatban nem állnak a helyi adók befizetésével, és attól sem kell senkinek tartania, hogy ukrán háborús menekültek elszállásolására irányul a lekérdezés! Az előbbi tévhitre vonatkozó adatokat már ismeri a helyi önkormányzat, az utóbbival kapcsolatosan pedig kijelenthető, hogy a menekültek kérdését a közintézmények képesek önerőből megoldani, a lakosság bevonása nélkül!

Fogadjuk és válaszoljunk készséggel a számlálóbiztosoknak, mert a jövőnk minősége a tét!

2022. június 27.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA