HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

EZER SZÍN, EZER SZÍV – NÉPVISELETÜNK ÜNNEPÉRE KÉSZÜLÜNK


Két év után újra korlátozások nélkül találkozhatnak a viseletbe öltözött leányok, asszonyok, legények és férfiak a néptánc, a népzene, a népviselet és az imádság legnagyobb székelyföldi ünnepén, az Ezer Székely Leány Napján. A korábbi évek július első szombatjának megszokott forgatókönyvéből kimarad a Szabadság téri gyülekező és a lovasszekeres felvonulás, valamennyi szombati programnak a somlyói hegynyereg a helyszíne.

A Székely Népviselet Napjával már pénteken, július 1-jén elkezdődik az ünnepre való hangolódás Csíkszeredában, de nem csak, mert a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes által 2017-ben elindított kezdeményezése jóval szélesebb körű „összekacsintás”. Ezen a hétköznapon egyre többen öltik magukra viseletüket vagy viseletüknek valamely darabját, és így indulnak munkahelyükre, ügyeket intézni vagy akár bevásárolni szerte a nagy világban. A rendezvény részleteit ismertő sajtótájékoztatón is erre buzdítottak a szervezők.

Amint arra a főszervező Hargita együttes képviselői rámutattak, a toborzás, az ünnepre hangoló programok pénteken kora este csúcsosodnak. A Szabadság téren 18 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és testvérvárosaink néptánccsoportjai – a hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes, valamint a székesfehérvári Alba Regia Pulutyka Táncegyüttes – lép színpadra.

„Szombaton a hagyományoknak megfelelően bontakozik ki a rendezvény, és együtt örülhetünk annak, hogy tovább folytathatjuk azt a küldetést, amellyel elindult az Ezer Székely Leány Napja, amely nem Csíkszereda, hanem a székelység ünnepe” – fogalmazott Korodi Attila polgármester.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is a rendezvény régiónkban betöltött fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, az Ezer Székely Leány Napja lehetőséget ad számunkra, hogy ország-világ előtt megéljük hagyományainkat, ugyanakkor a térség turisztikai népszerűsítésében is jelentős szerepet játszik.

A rendezvény múltjáról Lőrinczi Annamária, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány képviselője villantott fel néhány részletet, míg Ferencz Csaba, Csíkpálva polgármestere a községek tiszteletbeli házigazdaként ellátott szerepkörét vázolta.

A rendezvény szervezési hátteréről, programjáról a Hargita együttes aligazgatója, Füleki Zoltán számolt be. Rámutatott, a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet 71-es cikkelye tiltja a szekerek és lovasok megyei jogú városok területén való közlekedését, ezért marad el a szekeres és lovas felvonulás Csíkszereda főterén – amely egyébként bő tízéves hagyomány. Így a teljes rendezvény a csíksomlyói nyeregben zajlik.

11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, a köszöntőbeszédeket követően kezdetét veszi a hagyományőrző néptánccsoportok előadása. 14 órától a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az együttes utánpótlás csoportja, majd a Bekecs Néptáncszínház, az Alba Regia Pulutyka Táncegyüttes és az Aranyszalma Néptáncegyüttes lép színpadra. A közös játék és tánc, a közös fotó készítése a népviseletbe öltözöttekkel, a népviseletmustra-kiértékelés és az esketőszékek átadása délután 4 órakor kezdődik.

Kísérőprogramokban sem lesz hiány a rendezvény idején – mutatott rá Gábos Bakó Rozál, a Hargita együttes szervezője. 12 és 15 óra között zajlik a népviseletmustra, emellett a sátorban megtalálható majd a népviseleti divatsarok, ahol bárki kipróbálhatja, miként állna rajta egy kalocsai, egy kalotaszegi vagy éppen egy rábaközi népviselet, hajdísz, fejdísz. Ugyancsak ebben a sátorban Csíkpálfalva község népviseleteiből álló kiállítást is megtekinthet a közönség. A gyermek- és ifjúsági foglalkoztató sátorban 13 és 17 óra között lehet kézműveskedni, ügyességi játékokat kipróbálni.

A Csíki Trans jóvoltából a rendezvény helyszínének könnyebb megközelítése érdekében autóbusz járatok indulnak Csíksomlyóra. A különjáratok menetrendje és útvonala, illetve a rendezvénnyel kapcsolatos további információk megtalálhatók a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Facebook-oldalán.

András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója szavaival élve legyünk jelen a pillanatban, hogy minél mélyebben megélhessük az Ezer Székely Leány Napja minden momentumát!

A részletes programot itt találják.

 

2022. június 28.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA