HÍREK ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATAL KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK INTÉZMÉNYEK NÉPSZÁMLÁLÁS 2022

MÁTÓL HELYI RENDŐR KÍSÉRI A NÉPSZÁMLÁLÓBIZTOST


Csíkszereda Városháza felkérésére a helyi rendőrség is bekapcsolódik mától a népszámlálásba: helyi rendőr kíséri el a cenzorokat oda, ahol nem hajlandóak válaszolni a kérdőívekre. A felszólítás mellett akár 1000–3000 lejes pénzbírságot is kiszabhatnak a válaszadás megtagadása esetén.

 

 

Az országos tapasztalatok azt mutatják, hogy a népszámlálást csak azokban a városokban sikerült lezárni, amelyekben a helyi rendőrség is bekapcsolódott a folyamatba. A szoros határidő miatt Csíkszereda is erre szánta el magát: mától a számlálóbiztos helyi rendőr kíséretében keresi fel azokat a személyeket, akik nem akarják fogadni őket.

„Sokan nem akarják megérteni, hogy a népszámlálási eredmények nagyban befolyásolják a későbbiekben a mindennapi életünket. Elfogadhatatlan, hogy Csíkszeredában mintegy 8 ezer ember nincs megszámolva, ezért határozottabban lépünk fel, hiszen a népszámlálásban való részvétel nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is. Mától a problémás körzetekben jelen lesznek a helyi rendőrök, és az első két napban figyelmeztetnek, de ha újabb felszólításra sem fogadják a számlálóbiztosokat, akkor bírságokat is kiszabhatnak” – fejtette ki ma sajtótájékoztatón Korodi Attila polgármester.

A Csíkszeredai Helyi Rendőrség vezetője, Dombi Gyula rámutatott: „A 2020/178-as számú törvény jogi keretet biztosít arra, hogy a válaszadás megtagadása esetén szóbeli vagy írásbeli figyelmeztetésben részesítsük a személyeket, sőt 1000-től 3000 lejig terjedő szabálysértési bírságot is kiróhatunk.”

Akik nem szeretnék otthonukban fogadni a számlálóbiztosokat, mától hét helyszínen népszámlálási pontokon válaszolhatnak a kérdőívekre. A népszámlálási pontok a következők:

Naponta 8–16 óra között:

  1. RMDSZ-székház (Mihai Eminescu utca 2/A)
  2. Magyar Ügyek Háza (Gál Sándor utca 8.)
  3. Hargita Megye Tanácsának iktatója
  4. Kájoni János Megyei Könyvtár (pénteken 8–14 óra között)

Naponta 10–18 óra között:

  1. Csíkszereda Városháza
  2. Csíkszereda Városháza Ügyfélközpontja

 

A népszámlálással kapcsolatosan felmerülő kérdésekkel hívják bizalommal a 0725-591867-es telefonszámot!

 

2022. július 20.

[vissza]

Rendezvényajánló

ÁPR A CSÍKI KAMARAZENEKAR HANGVERSENYE
30
ÁPR INEFFABLE feat. BILL LAURANCE – koncert
23
ÁPR AZ ÁLLATOK FARSANGJA – családi hangverseny
06
ÁPR PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN – koncertszínház Csoóri Sándorról
02
ÁPR A VÁLTOZÁS EREJE – HOGYAN FEJLŐDJÜNK KISZÁMÍTHATATLAN KÖRNYEZETBEN? – Dr. Porkoláb Imre előadása
01

 KIADVÁNYOK A VÁROSRÓL


  GALÉRIA